Ενοίκια

Προσοχή! Οι ιδιοκτήτες και τα μεσιτικά γραφεία, δεν νοικιάζουν σε άτομα  χωρίς δουλειά, ακόμα και αν έχουν τα λεφτά για την προκαταβολή και το πρώτο νοίκι σε μετρητά.

Τα περισσότερα σπίτια είναι επιπλωμένα (αντίθετα από την Ελλάδα) με όλα τα απαραίτητα, έπιπλα, ψυγείο, κουζίνα, φουρνος, κουζινικά και πολλες φορές και τηλεοραση. Ειναι πιό πολυ δυσκολο να βρείτε ανεπιπλωτο σπιτι ή διαμερισμα για νοίκι.

sitting roomΓενικά, οι Ιρλανδοι προσπαθουν να αγορασουν σπιτι – σχεδον ολοι με στεγαστικό δάνειο (mortgage) – οσο πιο γρηγορα μπορούν. Μαζεύουν την προκαταβολή που ζητάει η τράπεζα, και αγοράζουν σπίτι με στεγαστικό δάνειο που μπορεί να φτάσει μέχρι 30 χρόνια.

Στα ένοικιαζομενα σπίτια/διαμερισματα μένουν συνήθως νέοι και φοιτητές. Τα άτομα που μένουν στα σπιτια αυτά μπορεί και να μην γνωρίζονται. Εχει ο καθένας το δωμάτιο του και κανονίζουν μεταξύ τους για τα κοινά – καθάρισμα του σπιτου, κοινοί λογαριασμοι κλπ.

Στα ενοικιαζόμενα δωματια/σπιτια, ο ιδιοκτήτης εχει ολη την ευθυνη για να δουλευουν σωστά ολες οι ηλεκτρικές συσκευές

Ορισμένες φορές ο ιδιοκτήτης ζητάει το PPS (ΑΦΜ) για να νοικιάσει το σπίτι/διαμέρισμα/δωμάτιο. Αυτό είναι παράνομο ! (εδώ) Σε τέτοια περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε απο το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (citizen information centre, κάτι σαν το ΚΕΠ, τα γραφεία είναι εδώ) να σας δώσει ένα έγγραφο που να λέει ότι είναι είναι παράνομο να ζητάει ο ιδιοκτήτης PPS για να σας νοικιάζει το σπίτι.

Οι ιδιοκτήτες  ζητάνε πάντα 1 ή 2 ενοίκια εγγύηση, κάποιοι ζητάνε και συστατική από εργοδότη .

Όταν κοιτάτε για σπίτι στα διάφορα σαιτ, όταν είσαι στην κατηγορία “rent” το ενοίκιο που αναγράφεται είναι για το σπίτι, όταν είσαι στην κατηγορία “share” το ενοίκιο που αναγράφεται είναι για το άτομο.  Να προσέξετε ότι ορισμένες φορές, το share εννοεί μοιράζεστε το ίδιο δωμάτιο (!)

Τα λειτουργικά έξοδα -συνήθως-  δεν είναι μέσα στο ενοίκιο, όταν όμως είναι, η αγγελία θα το λέει.

Μην δώσετε ΠΟΤΕ λεφτά χωρίς να έχετε δεί το σπίτι. Στα sites για τα σπίτια daft.ie και myhome.ie υπάρχουν πολλές απάτες (scams) που ζητάνε προκαταβολή σε λογαριασμό τράπεζας χωρίς να το σπίτι.

Από την στιγμή που θα πιάσετε το σπίτι/δωμάτιο, θα βγάλετε φωτογραφίες όλο το σπίτι όπως το παραλάβατε και τις στείλετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να μην μπορεί να σας κρατήσει μέρος της προκαταβολής για ζημιές που υπήρχαν.

Για να κοιτάξετε για σπίτια/διαμερίσματα:

http://www.myhome.ie/

http://www.daft.ie/

Σχόλια απο Ελληνες του Δουβλίνου 

Από άγνωστο

Κοίταξα τις ανακοινώσεις από την αρχή του μήνα και δυστυχώς είναι όλες για short-term και sharing.
Θα ξαναπω ότι είναι προτιμότερο να δεις το σπίτι, γιατί αυτά που προορίζονται για ένα άτομο είναι συνήθως κλουβιά ή αν δεν είναι, είναι ακριβά – πάνω από 750-800.
Είναι μια πόλη με πολλούς φοιτητές, αλλά και πολλά διαμερίσματα.
Η Ranelagh είναι πολύ καλή περιοχή και κοντά στο Luas, πολύ αξιόπιστο τραμ. Η περιοχή Ηartcourt, Adelaide Rd, Rathmines, Τerenure είναι επίσης καλές.

Γενικά η στέγη είναι και θέμα τύχης στο Δουβλίνο.

Από την Αμαλία (Ιαν.2017)

Τα ενοίκια στο Maynooth και στο Celbridge (πια) είναι τσιμπημένα. Τα σπίτια κυμαίνονται γύρω στα 1400 με 1600 (με 2 η 3 υπνοδωμάτια) και τα διαμερίσματα από 1000 με 1300 γενικά. Στο Celbridge ίσως είναι και λίγο φθηνότερα. Στο Clane και στο Kilcock έχει πιο φθηνά σπίτια πάντως. Κοιτάξτε στο daft.ie ή στις ιστοσελίδες τοπικών μεσιτών Rea Coonan, Remax, Property Partners Brady.. έχει διάφορους

Last update :  September 2017
Copyright by greekinireland0 
Advertisement