Παιδικοί Σταθμοί

Οι παιδικοί σταθμοί  (crèche) είναι οι περισσότεροι ιδιωτικοί. Κρατάνε τα μωρά και τα προ-σχολικής ηλικίας παιδιά από 7:00 πμ – 6:00 μμ. Τα δίδακτρα τους είναι ιδιαίτερα ακριβά, πάνω από τα 1.000 ευρώ τον μήνα ανά παιδί, και κάνουν μία μικρή έκπτωση σε περίπτωση που υπάρχουν 2 αδέλφια στον ίδιο σταθμό. Η τιμή μπορεί να είναι φτηνότερα, έως και 200 ευρώ λιγότερα, για τις περιοχές εκτός Δουβλίνου.

Creche

Το παιδί σας μπορεί να ενταχτεί στο Εθνικό πρόγραμμα φροντίδας ECCE (Early Childhood Care and Education) και να έχει δύο χρόνια δωρέαν (3 ώρες ανά ημέρα) στον παιδικό σταθμό. Εάν το παιδί σας μείνει παραπάνω από 3 ώρες, θα πρέπει να πληρώσετε την διαφορά στον παιδικό σταθμό.

Δικαίωμα για το ECCE Το παιδί να έχεις γεννηθεί από – έως:
Σεπτέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020 1 Απριλίου 2015 – 31 Δεκεμβρίου 2015:
Σεπτέμβριος 2019 – Ιούνιος 2021 1 Ιανουαρίου 2016 – 31 Δεκεμβρίου 2016
Απρίλιο 2020 – Ιούνιο 2022 1 Ιανουαρίου 2017 – 31 Μαρτίου 2017

Πιο αναλυτικά, εδώ 

Εκτός από τους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν οι childminders, nannies και φυσικά υπάρχει και η λύση της au pair που είναι η πιο οικονομική.

Η childminder φροντίζει παιδια στο σπίτι της κα παρέχει και φαγητό. Οι ώρες παλι είναι περίπου ίδιες με τους σταθμούς αλλα μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα σε συμφωνία με τους γονείς. Το κόστος για την φύλαξη ενός παιδιού στο Δουβλινο παει περί τα 200 ευρώ την εβδομάδα.

Η nanny η οποία έχει συνήθως σπουδές πάνω στο φύλαξη παιδιών (childcare) και παρέχει υπηρεσίες στο σπίτι της οικογένειας. Είναι η καλύτερη λύση για γονείς που δουλεύουν κι οι δυο πολλές ώρες και χρειάζονται κάποιον που θα αναλάβει την εκπαίδευση, φαγητό, μπάνιο κτλ των παιδιών. Μπορεί να δουλεύει απο 40 εώς και 50+ ώρες την εβδομάδα και οι τιμές κυμαίνονται! Μπορεί να ξεκινήσουν απο 350 την εβδομάδα και να φτάσουν μέχρι και 600
την εβδομάδα για μια super qualified nanny.

Η λύση της au pair είναι η πιο οικονομική. Η au pair μένει στο σπίτι της οικογένειας και εφόσον της παρέχεται Childminderδωμάτιο και φαγητό πληρώνεται απο 100 – 200 ευρώ την εβδομάδα αλλα η εργασία της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Υπάρχει επίσης η after-school care, είναι κυρίως για παιδιά που πάνε σχολείο αλλά τελειώνουν πριν γυρίσουν οι γονείς τους στο σπίτι και είναι μικρά για να μείνουν μόνα τους. Μπορεί να πηγαίνουνε σε παιδικό σταθμό απο την ώρα που τελειώνουν το σχολείο μέχρι την ώρα που θα τα πάρουν οι γονείς τους ή πηγαίνουν σε οικογένειες που τα κρατάνε μέχρι την ώρα που θα τα πάρουν οι γονείς τους. Αυτή η λύση κοστίζει πιό φτηνά.

Βάσει της Ιρλανδικής νομοθεσίας, πρέπει να αντιστοιχεί μία δασκάλα ανά 6 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, αλλά πολλές φορές αυτό δεν τηρείται.
Για περισσότερα:

Early Childhood Care and Education (ECCE) Programme
Οδηγίες για γονείς
Citizen Information
Barnados pre-school Parents Guide
The Law covering pre-school childcare services
Αγγελίες για φύλαξη παιδιών

Last update : 17 November 2018
Copyright by greekinireland0 

Advertisements