Γυμνάσια/Λύκεια


Γυμνάσια
Λύκεια
Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Higher Education)
Προγράμματα Σπουδών στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Higher Education)

 

Γυμνάσια
Τα Γυμνάσια (Junior Cycle ή lower secondary) είναι, όπως και στην Ελλάδα 3 χρόνια, και τα Λύκεια (Senior Cycle ή higher secondary) 2 ή 3 . Η 1η Λυκείου δεν ειναι υποχρεωτική (!!), θα τα εξηγήσουμε παρακάτω.

secondary schoolΟι μαθητές φοράνε επίσης στολή (ποδιά), όπως και στο δημοτικό, που διαφέρει απο σχολείο σε σχολείο. Το κόστος αγοράς καλύπτεται απο τους γονεις και αναλογα με το σχολείο μπορει να φτάσει και τα 250-300€ . Το ίδιο ισχύει με τα βιβλία, αλλά τα γυμνάσια έχουν δανειστικές βιβλιοθήκες και οι μαθητές μπορούν να δανειστούν τα βιβλία για ένα χρόνο και να τα επιστρέψουν σε καλή κατάσταση πληρώνοντας ένα μικρό ποσό. Ανάλογα με το σχολείο και το αν τα βιβλία ειναι καινούργια ή μεταχειρισμένα το κόστος ειναι μεταξύ 250-300€. Σε αυτά υπολογίζεται και παράπανω έξοδα για τετράδια, μολύβια, χάρακες κτλ.

Μπαίνοντας στην πρώτη Γυμνασίου οι μαθητές  χωριζονται σε τάξεις και διαλέγουν μαθήματα. Σε μερικά σχολεία οι μαθήτες κάνουν όλα τα μαθήματα και επίλεγουν στη δέυτερη χρονιά.

Τα μαθήματα του Γυμνασίου είναι:

Yποχρεωτικά: Αγγλικά, Μαθηματικά, Ιρλανδέζικα και ξένη γλώσσσα (Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά)
Προαιρετικά, 3 από τα: Technology, Science (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), Home Economics, Music, History, Art-Craft-Design, Geography, Materials Technology (Wood),  Metalwork, Ancient Greek, Technical Graphics, Classical Studies, Business Studies, Hebrew Studies, Typewriting, Environmental and Social Studies (ESS), Civic, Social and Political Education, Religious Education, Physical Education, , Social, Personal and Health Education

Οι μαθητές της 2ας Γυμνασίου, από την στιγμή που έχουν δεί πως είναι τα μαθήματα από την 1η,  διαλέγουν 3 προαιρετικά μαθήματα και μπορούν να αλλάξουν την επιλογή τους στους 2 πρώτους μήνες. Αλλά, εάν δεν υπάρξει μεγάλον ενδιαφέρον για ένα μάθημα, δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετοί μαθητές για να συμπληρώσουν μία τάξη, το μάθημα αυτό δεν διδάσκεται, οπότε οι μαθητές πρέπει να δηλώσουν και άλλα 4 μαθήματα για την πιθανότητα που ένα περισσότερα απο τα 3 της πρώτης επιλογής δεν διδάσκεται.

Οδηγίες το τι διδάσκεται σε κάθε μάθημα είναι εδώ

Τα επίπεδα των μαθητών χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Honours (Higher Lever) και Ordinary. Η διαφορά τους είναι οτι τα μαθήματα στα Honours είναι πιο δύσκολα από τα μαθήματα στο Ordinary. Τα ίδια μαθήματα κάνουν, αλλά τα Honours Μαθηματικά (ας πούμε) είναι πιο δύσκολα απο τα Ordinary Μαθηματικά . Η βαρύτητα των βαθμών των είναι βέβαια διαφορετική.

Στο τέλος της 1ης Γυμνασίου, οι μαθητές και οι καθηγητές αποφασίζουν μαζί εάν ο μαθητής θα είναι καλύτερα στο Ordinary ή στο Honours επίπεδο. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ιρλανδίας η τελική απόφαση είναι του γονέα,  άσχετα με το εάν ο δάσκαλος δεν συμφώνει με αύτη την απόφαση.

Οι βαθμοί στις εξετάσεις και στα διαγωνίσματα είναι με άριστα το 100.  Ομως, το άριστα στο Ordinary επίπεδο αντιστοιχεί στο 60% του Higher επίπεδο.

Τα αποτέλματα τών εξετάσεων του εξαμήνου (Ιανουαρίου/Φεβρουάριο και Μάιου) είναι με γράμματα, A1, A, B1,B, C1, C, D1, D, E …
Τα γράμματα αντιστοιχούν:

Βαθμολογία Επιτοιςεκατό
Points at Higher Level Points at Ordinary Level
A1 100% – 90% 100 60
A2 89% – 85% 90 50
B1 84% – 80% 85 45
B2 79% – 75% 80 40
B3 74% – 70% 75 35
C1 69% – 65% 70 30
C2 64% – 60% 65 25
C3 59% – 55% 60 20
D1 54% – 50% 55 15
D2 49% – 45% 50 10
D3 44% – 40% 45 5
E 39% – 25% 0 0
F 24% – 10% 0 0
NG 9% – 0% 0 0

Ετσι, ένας μαθητής πού παίρνει Α1 στις εξετάσεις στο Higher επίπεδο, μπορεί να έχει πάρει απο 90 έως 100% , και δεν μπορεί να μάθει τον πραγματικό του βαθμό.Ομως, το Α1 (άριστα) του επιπέδου Ordinary αντιστοιχεί στο 60% του Higher.

Με άλλα λόγια, ενας μαθητής του Higher επιπέδου που πάρει 6 Α1, έχει 600 βαθμούς, (6 x100) ενώ ο μαθητής του Ordinary που παίρνει 6 Α1 έχει 360 βαθμούς (6 x 60). Αυτό έχει μόνο σημασία στις εξετάσεις 3ης Λυκείου, που μπαίνεις στα Πανεπιστήμια βάσει βαθμολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Λύκεια

Τα Λύκεια είναι, όπως και παντού, 3 χρόνια.

Αλλά…η 1η λυκείου δεν ειναι υποχρεωτική. Ονομάζεται “έτος μετάβασης” (Transition Year, ή σχέτο TY) και ο σκόπος του ειναι “να προωθήσει την προσωπική, κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη των μαθητών και να τους προετοιμάσει για το ρόλο τους ως αυτόνομων και υπεύθυνων μελών της κοινωνίας

Η τάξη αυτή  επικεντρώνεται σε πολλά μη ακαδημαϊκά θέματα, όπως Πρώτες Βοήθειες, μαγείρεμα, αυτοάμυνα και άλλα πολλά.  Ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία είναι στην καθημερινή ζωή των Ιρλανδών οπότε η εθελοντική εργασία είναι πολλές φορές απαίτηση από πολλά σχολεία, με τους μαθητές να βοηθούν στην κοινότητα που ζούν (περιοχές πόλεων, χωριά κλπ) και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τα μαθήματα που κάνουν είναι Αγγλικά, Μαθηματικά και Ιρλανδικά αλλά ειναι βασικά και κυρίως για να μην τα ξεχάσουν. Στην 2α Λυκείου τα ξανακάνουν. Στη ΤΥ δεν εχουν εξετάσεις και οι μαθητές δεν κόβονται.

Πρακτικά όμως, οι δραστηριότητες εξαρτώνται απο το σχολείο, τους καθηγητές και το οικονομική δυνατότητα του σχολείου. Καλό είναι να ρωτήσετε γονείς και μαθητές τι δραστηριότητες κάνει το σχολείο και τι πιστεύουν για το ΤΥ.

Σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές δεν κάνουν την TY και πάνε κατευθείαν στην 2α Λυκείου. Αυτό γίνεται συνήθως εάν ο μαθητής πάει αρκετά καλά και η διακοπή ενός χρόνου απο το ενταντικό διάβασμα μπορεί να τον δυσκολέψει να ξαναρχίσει στην 2α Λυκείου (αυτό αποφασίζεται μαζί με τους καθηγητές) ή επειδή δεν υπάρχουν μεγάλες δραστηριότητες στο σχολείο με αποτέλεσμα να είναι ένας χαμένος χρόνος.

Στο τέλος της 3ης Γυμνασίου ο Λυκειάρχης μαζεύει μόνο τους γονείς και εξηγεί τι κάνει το σχολείο στην ΤΥ, τα υπέρ και τα κατά της ΤΥ ώστε οι γονείς να έχουν μία ολοκληρωμένη γνώση. Οι μαθητές αποφασιζουν και δηλωνουν εάν θελουν να κανουν ΤΥ ή όχι στο τέλος της 3ης Γυμνασίου.

Φροντιστήρια/Ιδιαίτερα μαθήματαΌπως στην Έλλαδα ετσι και εδώ υπάρχει η δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων που λέγονται “Grinds”. Υπάρχουν και τα λεγόμενα “Grinds school” που προετοιμάζουν τους μαθητες για τις εξετάσεις. Οι τιμές κυμαινονται απο 20-40€ την ώρα ανάλογα με το δάσκαλο και την εμπεριρία που έχει. Επίσης συνήθως ειναι ελαφρώς φτηνότερα αν ο μαθήτης πάει στο σπίτι του δασκάλου.

Επίσης το Trinity College προσφέρει δωρεαν μαθήματα σε μαθήτες Γυμνάσιου που η πρώτη τους γλώσσα δεν είναι τα αγγλίκα, στα περίσσοτερα μαθήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.standrews.ie/adulteducation/voluntarytuition/

https://www.facebook.com/pages/VTP-Voluntary-Tuition-Programme/192578009828?fref=ts

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Higher Education)

Trinity CollegeΗ εισαγωγή στα Πανεπιστήμια (Universities) και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα (Institutes of Technology) γίνεται μέσω ενός εθνικού συστήματος εξετάσεων (κατ’ αντιστοιχία με τις πανελλήνιες εξετάσεις). Οι απόφοιτοι Λυκείων (Secondary Schools) δίνουν εξετάσεις για το Απολυτήριο (Leaving Certificate ή Leaving Cert) με επιλογή διαφόρων μαθημάτων. Η βαθμολογία του κάθε μαθήματος συνεισφέρει στον αριθμό πόντων (κατ’ αντιστοιχία με τα μόρια των πανελληνίων εξετάσεων) και διαμορφώνει ένα τελικό βαθμό (γνωστά ως ‘CAO Points’).

Ο φορέας που ελέγχει το σύστημα εξετάσεων λέγεται Central Applications Office (CAO), το οποίο κατανέμει τους επιτυχόντες στα προγράμματα σπουδών με βάση τον αριθμό πόντων (CAO points) που λαμβάνουν και με βάση τις διαθέσιμες θέσεις που παρέχει το κάθε Πανεπιστήμιο / Τεχνολογικό Ίδρυμα. Πέραν του αριθμού πόντων τα προγράμματα θέτουν απαιτήσεις εισαγωγής για συγκεκριμένα μαθήματα (πχ ελάχιστος βαθμός στα μαθηματικά ή σε κάποια συγκεκριμένα μαθήματα). Αυτό είναι σύνηθες για τα προγράμματα Μηχανικών (Engineering). Τα CAO points για κάθε πρόγραμμα και κάθε έτος προκύπτουν τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους (όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα). Για το επόμενο έτος δεν υπάρχει κάποιος ελάχιστος ή μέγιστος αριθμός CAO points που θα απαιτηθούν, αφού το σύστημα λειτουργεί με βάση τη προσφορά (θέσεις σε προγράμματα) και ζήτηση (δηλώσεις προγραμμάτων από τους υποψήφιους φοιτητές).

Μια σημαντική πολύ παρατήρηση είναι ότι τα Μαθηματικά είναι είτε Higher level Maths (ή αλλιώς Honours Maths) ή Ordinary level Maths, διάκριση που έχει να κάνει με τη δυσκολία (περιεχόμενο) του μαθήματος αυτού. Τα Higher Maths υπερκαλύπτουν τα Ordinary Maths, το οποίο σημαίνει ότι αν κάποιος δώσει εξετάσεις Higher Maths έχει πιο πολλές επιλογές προγραμμάτων (πχ τα περισσότερα προγράμματα Μηχανικών, Φυσικομαθηματικής, απαιτούν Higher Maths μόνο).

Προγράμματα Σπουδών στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Higher Education)

Trinity%20College[1]Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλήθος προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών, τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Τα προπτυχιακά προγράμματα (βασικό πτυχίο δηλαδή) είναι είτε επιπέδου 7 ή 8 (National Qualification Level 7 or 8). Το Level 7 αφορά προγράμματα Bachelor 3ετούς διάρκειας (κοινώς ονομαζόμενα Ordinary Bachelors) και προσφέρονται από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ενώ τα Level 8 προγράμματα είναι 4ετους διάρκειας (γνωστά και ως Honours Bachelors) και προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Σημειώνεται ότι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στην Ιρλανδία απονέμουν αυτόνομα (χωρίς να απαιτείται σύμπραξη με Πανεπιστήμια) Μεταπτυχιακούς αλλά και Διδακτορικούς τίτλους (σε αντίθεση με τα ΤΕΙ στην Ελλάδα). Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, γενικότερα, έχουν έναν πιο πρακτικό-εφαρμοσμένο χαρακτήρα, τόσο στην παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και στην έρευνα που διεξάγουν.

Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι επιπέδου (level) 9 (Master’s) ή 10 (PhD – διδακτορικό). Επίσης υπάρχει μια πληθώρα τίτλων μεταπτυχιακού επιπέδου Level 9, τα οποία είναι συντομότερα, και μικρότερης βαρύτητας συνεπώς, του Master (πχ Specialist Diplomas/Graduate Certificates διάρκειας 6 μηνών).

 Last update : 16 October 2016
Copyright by greekinireland0 

Advertisement