Εφορία (Revenue)


PPS
Φορολογική εκκαθάριση (φόρος εισοδήματος)
Φορολογικές ελαφρύνσεις (Tax credits)

PPS

Στην Ιρλανδία το PPS Number (Personal Public Service Number) είναι ένας  προσωπικός αριθμός που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε όλες σχεδόν  τις δημόσιες υπηρεσίες όπως τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.  Σαν το ΑΦΜ.

Χωρίς το PPS δεν μπορείτε να πιάσετε δουλειά ή να ζητήσετε κρατικά επιδόματα. Χρησιμοποείται επίσης για φορολογικούς λόγους.

PPS card

Για να βγάλετε PPS χρειάζεται να πάτε στο γραφείο της Κοινωνικής Πρόνοιας  με ραντεβού που έχετε κλείσει από νωρίτερα.  Η κατάσταση των γραφείων ανάλογα με το νομό (County) στον οποίο μένετε είναι εδω . Συμπληρώνετε την αίτηση REG1, προσκομιζόντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

ΟΜΩΣ, λόγω της πανδημίας covid-19 τα ραντεβού δεν γίνονται.

Η εφορία δίνει προσωρινό PPSN και πρέπει να το ζητήσεις μέσω email, PPSN@welfare.ie

Θα πρέπει επίσης να σκανάτερετε την φόρμα REG1 και τα:

1) διαβατήριο
2) απόδειξη διεύνθυσης (όπως και στην Ελλάδα, με λογαριασμο των ΔΕΚΟ ή βεβαίωση από γνωστό/φίλο σας ότι μένετε στο σπίτι του, ή βεβαίωση απο το ξενοδοχείο/B&B ότι μένετε εκεί ή λογαριασμός τράπεζας ή ενοικιαστήριο ή γράμμα από την εταιρία που δουλεύεις).

και τα τα στείλεις στην διεύθυνση:

PPSN Applications, CIS Registration, Department of Employment Affairs and Social Protection, Shannon Lodge , Carrick on Shannon , N41 KD81

Περισσότερα εδώ 

Θα ειδοποιηθήτε για το PPS σας σε 5 εργάσιμες μέρες, με γράμμα στην διεύθυνση που έχετε δηλώσει στην αίτηση REG1.

Ολα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ιρλανδία, παίρνουν αυτόματατα ένα PPS Number. Εάν όμως έχετε παιδιά κάτω των 16 χρονών και έχουν γεννηθεί εκτός Ιρλανδίας, πρέπει να επικοινωνήσετε με την Κοινωνική πρόνοια, τηλ: 01 874 8444 ή στο www.welfare.ie (για να μπορείτε να πάρετε τα οικογενειακά επιδόματα).

Αν είστε υπάλληλος, πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη σας με το PPS σας, και να συπληρώσετε το εντυπο 12s (www.revenue.ie/en/tax/it/forms/form12s.pdf) που ειναι διαθέσιμο απο την εφορία (Revenue) . Δεν χρειάζεται να πάτε στην εφορία, μπορειτε να το κατεβάσετε απο το διαδύκτιο ή σας το στέλνουν στο σπίτι σας με ενα τηλέφωνο. Μπορεί να χρειαστείτε ορισμένα στοιχεία απο τον εργοδότη σας, όπως εμπορική ονομασία, κλπ. Τέλος, στέλνετε το έντυπο αυτό (12s) στην εφορία. Με την παραλαβή του εντύπου, η εφορία σας στέλνει ενα πιστοποιητικό «αφορολόγητων εσόδων» (Tax credits) που το δίνεται στον εργοδότη σας.

Είναι σημαντικό να κάνετε αυτά τα βήματα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί όσο ο εργοδότης σας δεν έχει αυτά τα στοιχεία, σας φορολογεί με το μέγιστο φόρο, που λέγεται «emergency tax». Οταν πάρει το πιστοποιητικό αυτό, διορθώνει το φόρο που πρέπει να πληρώσετε, και σας επιστρέφει την διαφορά.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.welfare.ie/en/Pages/Personal-Public-Service-Number—SW-100.aspx

Επιστροφή στην αρχή

Φορολογική εκκαθάριση (φόρος εισοδήματος)

Όλα τα άτομα που έχουν PPS (ΑΦΜ) και βάσει αυτού του PPS γινονται οι δηλώσεις. Τα αφορολόγητα ποσά που χρησιμοποιεί το κράτος για τον φόρο σας (Credit Tax) , σας τα ανακοινωνουν στις αρχές Ιανουαρίου για κάθε χρόνου. Αυτά μπορει να ειναι ενα ποσό για τα παιδιά, για το νοικι κλπ.

itr-blog-image-1[1]

Στους μισθωτούς, οι φόρος κρατείται απο τον μισθό τους (PAYE, Pay As You Earn) , και αν το μόνο έσοδο είναι ο μισθός σας, δεν χρειάζεται να γίνει δήλωση. Υπάρχουν όμως και άλλα ποσά, όπως ιατρικες αποδείξεις κλπ, που μπορείς να ζητήσεις για επιστροφή (Tax returns). Σ’αυτή την περίπτωση συμπληρωσετε το εντυπο P12s (σαν την δήλωση) και το ταχυδρομήτε στην διευνθυση που αναφερεται. Τις αποδείξεις δεν τις στέλνετε, τις κρατατε ομως για την περιπτωση που γινει έλεγχος. Επίσης αυτό γίνεται και ηλεκτρονικά.

Ολα τα έντυπα που χρειάζονται για δήλωση και επιστροφή φόρου είναι εδώ

Με τον ίδιο τρόπο, δηλώνετε άλλα εισοδήματα – π.χ. νοικια – ή αν είσαστε ελεύθερος επαγγελματίας.

Μπορείτε να κάνετε δήλωση για τα τελευταία 4 χρόνια. Δηλαδή, μπορεί να κάνετε μία δήλωση κάθε χρόνο για τα προηγούμενα 4 χρόνια. Οι δηλώσεις μπορούν επίσης να γίνουν μέσω διαδικτύου. (PAYE Anytime). Μπορείτε να κανετε εγγραφή (registration) στην ιστοσελίδα της εφορίας και αυτόματα θα σας έρθει μέσω ταχυδρομείου το PIN σας και με αυτο το τρόπο μπορείτε να ενεργοποιήσετε μερικά απο τα credit μόνοι σας η να συμπληρώσετε  για παράδειγμα το ποσό που δαπανήσατε σε γιατρούς το προηγούμενο έτος.

Επιστροφή στην αρχή

Φορολογικές ελαφρύνσεις (Tax credits)

Tax Credits

Τα Tax Credits ειναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις (αφορολόγητο). Τι ποσό αυτό εξαρτάται απο την προσωπική κατάσταση του καθενός. π.χ. ο παντρεμμένος έχει διαφορετικές φορολογικές ελαφρύνσεις από τον ανύπαντρο.
Ενα μικρό παράδειγμα είναι :

Tax credit 
Ανύπαντρος€ 1.650
Παντρεμένος€ 3.300
Υπάλληλος PAYE€ 1.650

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώνει τον φόρο του μηνιαία , δηλαδή τον κρατάνε από τον μισθό του (PAYE, Pay As You Earn), έχει ένα αφορολόγητο ποσό των 1.650 ευρω  επιπλέον.  

Ολες οι ελαφρύνσεις είναι εδώ

Γιά άλλες πληροφορίες:
http://www.revenue.ie/en/tax/it/leaflets/it1.html
http://www.citizensinformation.ie/en/money_and_tax/tax/income_tax_credits_and_reliefs/introduction_to_income_tax_credits_and_reliefs.html

Επιστροφή στην αρχή

Last update :  Ιούλιος 2020
Copyright by greekinireland0 

Advertisement