General Practitioner (GP)

Υγεία

Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π. Φ. Υ.) ασκείται αποκλειστικά από γενικούς γιατρούς (GP), οργανωμένους σε ιατρεία στελεχωμένα με έναν ή περισσότερους γιατρούς. Όλοι οι ασθενείς είναι κάτω από την επίβλεψη ενός γενικού γιατρού, ο οποίος τους παρακολουθεί, τους θεραπεύει, τους στέλνει για εξετάσεις αίματος, τούς παραπέμπει σε ειδικό γιατρό (consultant) κλπ. Αυτό ισχύει τόσο για τους ασθενείς που έχουν δημόσια ιατρική ασφάλιση (την οποία δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρις ενός ορίου), όσο και τούς “ιδιώτες” ασθενείς, αυτούς που ξεπερνούν το εισοδηματικό όριο. (Για περισσότερα, εδώ,) Οι δημόσια ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν στα ιατρεία γενικής ιατρικής, όσες φορές και να τα επισκεφθούν, ενώ το αντίθετο, με κάποιες εξαιρέσεις, συμβαίνει με τούς ιδιώτες.

Τα ιατρεία Π. Φ. Υ. είναι όλα ιδιωτικά, με την κυριότητα να ανήκει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες οι γιατροί μπορεί να είναι είτε μέτοχοι, άρα να συμμετέχουν στα κέρδη τους, είτε υπάλληλοι με σταθερό μισθό. Τα έσοδα τών ιατρείων-επιχειρήσεων προέρχονται από δύο πηγές, την κρατική επιχορήγηση, η οποία είναι ανάλογη τού αριθμού των δημόσια ασφαλισμένων που είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο ιατρείο και των πληρωμών από τούς ιδιώτες ασθενείς.

Η εξέταση των ασθενών γίνεται με προγραμματισμένα ραντεβού στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Λίγα ιατρεία είναι αυτά όπου ο ασθενής θα γίνει δεκτός χωρίς ραντεβού, απρογραμμάτιστα. Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό των ασθενών που ζητούν εξέταση, τα ραντεβού είναι ανά 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός έχει μόνο ένα τέταρτο τής ώρας στη διάθεσή του για να πάρει ιστορικό, να εξετάσει τον ασθενή, να τού γράψει θεραπευτική αγωγή, να δεί εξετάσεις του, να τού γράψει ενδεχομένως παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό και να γράψει αναλυτικές σημειώσεις στον υπολογιστή για τα ευρήματα τής εξέτασης.

Για να κάνει κάποιος εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές (π.χ. υπερηχογράφημα) ή να επισκεφθεί ειδικό γιατρό (καρδιολόγο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο κλπ) χρειάζεται οπωσδήποτε παραπεμπτική επιστολή από τον γενικό γιατρό του, ακόμα και εάν θέλει να το κάνει ιδιωτικά, πληρώνοντας. Είναι πολύ δύσκολο να σε δεί ειδικός στο ιατρείο του άν δεν έχεις το παραπεμπτικό σημείωμα του GP που γράφει την γνωμάτευσή του. Η γραμματέα του ειδικού (consultant), δεν κλείνει ραντεβού εάν δεν έχεις τέτοιο παραπεμπτικό .Οι ιδιώτες ειδικοί γιατροί μπορεί να είναι οι ίδιοι που βλέπουν δωρεάν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά επειδή οι λίστες και οι χρόνοι αναμονής για εξέταση μπορεί να είναι απίστευτα μεγάλοι, πολλοί επιλέγουν να πληρώσουν για να εξετασθούν γρηγορότερα (υπάρχουν ξεχωριστές λίστες για αυτούς που πληρώνουν).

Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού εκτός τού τακτικού ωραρίου εργασίας τών ιατρείων (9.00 – 17.00) πρέπει κάποιος να απευθυνθεί στην τοπική εταιρεία που καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά.

Η επίσκεψη στον GP κοστίζει 60 – 70ε. Την επίσκεψη την πληρώνεις εκτός εάν έχεις ιατρική κάρτα (medical card). Αυτήν την κάρτα την δίνει η κοινωνική πρόνοια (social welfare) σε όλους πάνω απο 70 χρονών και σε ορισμένες κατηγορίες βάσει του εισοδήματός σου (τεκμήρια).

Ευχαριστούμε πολύ τον γιατρό Παναγιώτη Σωκράτη Λουμάκη για τις πολύτιμες πληροφορείς που μας έδωσε.

Last update : February 2020
Copyright by greekinireland0 
Advertisement