Τα νοσοκομεία είναι ανοικτά ολες τις ημέρες, όλες τις ώρες. Δεν υπάρχουν εφημευρεόντα νοσοκομεία, κα τα επειγοντα (A&E, Accidents & Emergency) ειναι συνέχεια ανοικτά.
Α&Ε ( Accidents & Emergency)
Για να πάτε στα επείγοντα χρειάζεστε παραπεμτικό του οικογενειακού γιατρού σας (GP), αλλοιώς θα πρέπει να πληρώσετε 100 ευρώ στο νοσοκομείο, εκτός και εάν έχετε . Εστω και άν ο λόγος που είσαστε στα επείγοντα είναι προφανής, έχετε κόψει 2 δάκτυλα, ας πούμε.
Ανάλογα της βαρύτητας της καταστάσης σας, μπορει να περιμενετε απο 3 εως 7 με 12 ωρες (!!) . Πριν λίγα χρόνια που είχε χιονίσει πολύ στην Ιρλανδία και ο κόσμος έσπαγε χέρια, πόδια κλπ, να επείγοντα έιχανε τόση δουλειά που ο κόσμος περίμενε 10 – 12 ώρες. Αφού ο υπουργός υγείας ειχε πει οτι θα προσπαθησει να φτιαξει το σύστημα ώστε οι ασθενείς στα επειγοντα να μην περιμενουν περισσοτερο απο … 7 ώρες !!!
Δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία
Στην Ιρλανδία υπάρχουν τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως και σε όλο τον κόσμο. Αλλά υπάρχουν και οι ιδιωτικές πτέρυγες των δημόσιων νοσοκομείων ή ιδιωτικά δωμάτια (!!).
Δηλαδή, το δημόσια νοσοκομεία, σε αυτές τις πτέρυγες, λειτουργούν σαν ιδιωτικά. Τα δωμάτια είναι για ένα άτομο ή το πολύ για δύο, και οι ασθενείς δεν περιμένουν τόσο πολύ όσο και οι ασθενείς στο δημόσιο (δηλαδή στις δημόσιες πτέρυγες) νοσοκομείου.
Για να κάνω μία σύγκριση με την Ελλάδα, είναι σαν να λέμε ότι ο Ευαγγελισμός έχει διαφορετικές πτέρυγες για ασθενείς που θέλουν και μπορούν να πληρώσουν (ιδιωτικά) το νοσοκομείο. Δεν είναι πάντα καλύτερη η νοσηλεία, απλά είναι πιο ήσυχο το δωμάτιο (αντί με τον θάλαμο των 8 ή των 12 κρεβατιών) και κυρίως, ο γιατρός σε αντιμετωπίσει σαν δικό του ασθενή και όχι ασθενή του νοσοκομείου. Καλώς ή κακώς, έτσι είναι, γιατί και από την πλευρά του ο ασθενής περιμένει καλύτερη αντιμετώπιση από τον γατρό και το νοσοκομείο αφού το πληρώνει, και μάλιστα ακριβά. Βασικά, οι ασφάλειες των ασθενών πληρώνουν τα νοσήλεια, αλλά και οι ασφάλειες κοστίζουν αρκετά λεφτά τον χρόνο, ανάλογα με το πακέτο.
Οι ασφάλειες αυτές ειναι:
VHI (Voluntary Health Insurance Board) , ημικρατική ασφάλεια, το ΔΣ της διορίζεται απο τον υπουργό Υγείας.
Laya Healthcare
Hibernian Aviva
GloHealth
HSF Health Plan
Από την στιγμή όμως που εισάγεσαι στο νοσοκομείο, τα πράγματα αλλάζουν, κυρίως απο την συμπεριφορά των γιατρών και νοσοκόμων. Οι νοσοκόμες σε προσέχουν, και δεν περνάει από το μυαλό τους ότι μπορείς να έχεις αποκλειστική νοσοκόμα. Υπάρχουν νοσοκόμες ανά θάλαμο που είναι υπεύθυνες για τους ασθενείς του θαλάμου, για τα φάρμακα των ασθενών, και ότι χρειαζονται, ακόμα και για ένα ποτήρι νερό αν δεν μπορούν να το πάρουν μόνοι τους. Οι ώρες επισκέψεων είναι αυστηρά καθορισμένες και δεν επιτρέπεται να μείνει συγγενής ή επισκέπτης πρίν ή μετά απο τις ώρες αυτές, εκτός εάν το έχει εγκρίνει η προισταμένη.
Το “φακελάκι” δεν υπάρχει στην Ιρλανδία, οι γιατροί πληρώνονται από το κράτος στα δημόσια νοσοκομεία και απο τις ιδιωτικές κλινικές/νοσοκομεία εάν δουλεύουν και εκεί. Ο ασθενής ή η ασφάλεια του ασθενούς πληρώνει την επέμβαση ή οτι άλλο χρειαστεί, και ο γιατρός κόβει απόδειξη για όλο το ποσό χωρίς να το ζητήσεις.