Διάφορα


Ασφάλεια αυτοκινήτου
Ένας απλός οδηγός για τα πρώτα βήματα στην Ιρλανδία.

Ασφάλεια αυτοκινήτου

Το να αγοράσεις μία ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι εύκολη δουλειά, και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική διαδικασία.Car Insurance

Η κάθε αφαλιστική εταιρεία στην Ιρλανδία έχει δικιά της πολιτική, δικιές της στατιστικές και έχει διαφορετικούς όρους (και τιμής) ασφάλισης από άλλες εταιρείες. Παρ’όλο που το bonus malus μετράει, εν τούτοις, δεν είναι αυτό πού θα καθορίσει την τιμή της ασφάλειας.

Οι περισσότερες ασφαλιστές εταιρείες ζητάνε πολλές πληροφορίες για τον οδηγό και για το αυτοκίνητο πριν δώσουν την τελική τιμή.  Ορισμένες φορές μάλιστα, το online πρόγραμμα της ασφαλιστικής εταιρείας δεν δίνει τιμή και παραπέμπει να μιλήσετε με πωλητή της εταιρείας.

Πολλές απο τις ερωτήσεις που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να δώσουν τιμή είναι:

  • Ηλικία και φύλο. Οι νέοι μέχρι 25-30 χρονών πληρώνουν περισσότερο απο τους μεγαλύτερους – η ηλικία αυτή εξαρτάται απο την εταιρεία.
  • Αν το δίπλωμα σας είναι προσωρινό η κανονικό – Στην Ιρλανδία υπάρχουν 2 ειδών διπλώματα οδήγησης. Το προσωρινό (provisional)  και το κανονικό (full licence) . Το προσωρινό δίπλωμα είναι όταν έχετε περάσει τα σήματα αλλά όχι την πορεία. Με δύο λόγια, δεν έχετε δίπλωμα που να λέει οτι είσαστε σε θέση να οδηγήσετε μόνος σας (!!) . Φυσικό είναι ότι τα άτομα με το προσωρινό δίπλωμα να πληρώνουν περισσότερο.
  • Πόσα χρόνια οδηγείτε με κανονικό δίπλωμα. – Ορισμένες εταιρείες δεν ασφαλίζουν άτομα με λιγότερα από 2 χρόνια οδήγησης, έστω και αν μην έχουν κάνενα ατύχημα.
  • Πόσα χρόνια οδηγήτε χωρίς να έχετε δηλώσει ατύχημα. (bonus malus)
  • Πόσα points έχετε.
  • Αν το δίπλωμά σας είναι Ιρλανδικό, Ε.Ε. ή απο τρίτη χώρα. – Τα άτομα με ιρλανδικό δίπλωμα πληρώνουν λιγότερο.
  • Τι μάρκα αυτοκίνητο έχετε. – Ορισμένες μάρκες κλέβονται πιό πολύ.
  • Τι ηλικία έχει το αυτοκίνητό σας. – Δύσκολο να ασφαλίσετε για πρώτη φορά αυτοκίνητο μεγαλύτερο από 10 – 15 χρονών. Αυτό πάλι εξαρτάται από της ασφαλιστική εταιρεία.
  • Που μένετε – Ορισμένες περιοχές της Ιρλανδίας έχουν μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας.
  • Που αφήνετε το αυτοκίνητο σας την νύχτα. – Στον δρόμο ή σε γκαράζ
  • Πόσα χιλιόμετρα κάνετε μέσο όρο τον χρόνο.
  • κλπ. κλπ. κλπ.

Συνεπώς φαίνεται, βάσει των στατιστικών στοιχείων της ασφαλιστικής εταιρείας, μπορεί η τιμή της ασφάλειας να είναι πολύ ακριβή, έως και να μην δέχεται η ασφαλιστική εταιρεία να σας ασφαλίσει.

Οπως επίσης φαίνεται οτι 2 άτομα με τα ίδια “θεωρητικά” στοιχεία μπορεί να έχουν διαφορετικές τιμές ασφάλειας, ακόμα και απο την ίδια εταιρεία.

Πολλές φορές οι ασφαλιστικοί πράκτορες σας δίνουν την καλύτερη τιμή της αγοράς γιατι δουλεύουν με περισσότερες απο 1 ασφάλεια, αλλά παρόλα αυτά, κάνετε και μόνοι σας την έρευνα σας.

Αν η ασφαλιστική εταιρεία είναι online, διαβάστε πολύ καλά τα ψιλά γράμματα και ρωτήστε την ασφαλιστική εταιρεία για κάτι που δεν καταλαβαίνετε.

Πολλοί οικονομικοί οργανισμοί (τράπεζες, ταχυδρομείο) όπως μεγάλες εταιρείες (Tesco) προσφέρουν ασφάλειες στους πελάτες τους με καλύτερους όρους

Σημείωση: ΜΗΝ δηλώσετε ψευδή στοιχεία. Σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να μην σας καλύψουν, έστω και αν ο λόγος που θα σας δώσουν μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το ατύχημα. Απο την στιγμή που θα βρούν ψευδή στοιχεία στο συμβολαιό σας, το συμβόλαιό θεωρείται άκυρο και ΔΕΝ σας καλύπτουν.

Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες:

και συγκριτικά : Topquote

Και για οποιοδήποτε πρόβλημα που έχετε με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα δικαιώματά σας, το Consumer’s Assiciation, www.thecai.ie, βοηθάει πολύ και δωρεάν

Επιστροφή στην αρχή

Ένας απλός οδηγός για τα πρώτα βήματα στην Ιρλανδία.

picture-ireland-guide-book-eyewitness[1]Ενας πολύ απλός οδηγός με τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει όποιος έρχεται στην Ιρλανδία για δουλειά. Οι οδηγίες αυτές αυτές είναι πολύ απλές, για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να κοιτάξετε τις άλλες σελίδες του ιστότοπου.

  1. Διαβατήριο. Πρέπει να έχετε διαβατήριο εν ισχύ. Η αστυνομική ταυτότητα δεν αρκεί. Μπορεί να σας επιτρέψουν την είσοδο στην χώρα με την ταυτότητα, αλλά για οτιδήποτε άλλη δουλειά (λογαριασμό στην τράπεζα, νοικιάσετε σπίτι κλπ) θα χρειαστήτε διαβατήριο.
  2. Διαμονή. Για οποιαδήποτε που θέλετε να κάνετε στην Ιρλανδία, από το να ανοίξετε λογαριασμό στην τράπεζα ή να πάρετε PPS number (ΑΦΜ) θα χρειαστείτε διεύθυνση μόνιμης κατοικίας. Διεύθυνση ξενοδοχείου ή Bed & Breakfast (B&B) δεν αρκεί, χρειάζεστε μία βεβαίωση απ΄το ξενοδοχείο ότι μένετε εκεί. Εάν μένετε με γνωστό σας, θα πρέπει ο γνωστός σας να υπογράψει μία δήλωση ότι μένετε μαζί του  και να παρουσιάστει λογαριασμό ΔΕΚΟ. Για περρισσότερα εδώ
  3. PPS number ( ΑΦΜ). Στην Ιρλανδία όλοι που έχουν κάποια σχέση με το κράτος πρέπει να έχουν PPS (Personal  Public Service number) To PPS είναι ένας  προσωπικός αριθμός και σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες και στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και βέβαια και στην εφορία. Το χρειάζεστε επίσης για την δουλειά (είτε είσαστε υπάλληλος είτε είσαστε ελεύθερος επαγγελματίας) για να πληρώνετε τους φόρους. Συνεπώς θα πρέπει να το βγάλετε όσο πιό γρήγορα γίνεται. Για να το βγάλετε αυτό χρειάζεστε το διαβατήριο, ένα πιστοποιητικό κατοικίας στο όνομά σας (λογαριασμός ΔΕΚΟ, ενοικιαστήριο κλπ) και -τις περισσότερες φορές- γράμμα από τον εργοδότη ότι εργάζεστε. Δεν το χρειάζεστε αυτό το γράμμα εάν σπουδάζετε ή σκοπεύετε να ανοίξετε επιχείρηση. Για περισσότερα εδώ
  4. Κινητό. Επόμενο βήμα να πάρετε Ιρλανδικό κινητό. Vodafone, Three, Tesco, Εir (πρώην Meteor).  Μπορεί τα αγοράσετε μια σκέτη sim να την βάλετε στο δικό σας κινητό, αλλά χρειάζεται τηλέφωνο για να σας βρουν.
  5. Εργασία. Αν δεν έχετε υπογράψει συμβόλαιο πριν έρχετε στη Ιρλανδία και ψάχνετε δουλειά, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας μπορεί να σας βοηθήσουν. Aυτό εξαρτάται και απο την ειδικότητα, άλλες ειδικότητες έχουν περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλες. Τα γραφεία αυτά ενημερώνουν ορισμένα websites με τις θέσεις που ψάχνουν και επομένως είναι πιό εύκολο να ψάχνετε δουλειές από εκεί, από τα websites. Για περισσότερα εδώ
  6. Έξοδα/Κόστος/Μεταφορά. Το Δουβλίνο είναι πιό ακριβό από άλλες πόλεις. Νοίκια, διασκέδαση κλπ. Και ακόμα μέσα στο Δουβλίνο, όπως παντού, υπάρχουν ακριβές περιοχές, κυρίως νότια του Liffey (το ποτάμι). Συνεπώς τα νοίκια κυμαίνονται από 600 ευρώ το δωμάτιο στην βόρεια πλευρά του Δουβλίνου μέχρι χωρίς όριο για σπίτια στην νότια πλευρά. Στα προάστεια είναι πιό φτηνά. Για περισσότερα εδώ

Επιστροφή στην αρχή

Last update : September 2017
Copyright by greekinireland0