Για εργασία στην Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία (και στην Ηνωμενο Βασίλειο) σχεδόν όλες οι δουλειές στον ιδιωτικό τομέα βρισκονται μεσω εταιρειες ευρεσεως εργασίας (agencies).
Ειναι βασικο να ξερετε οτι υπαρχουν 2 ειδων θεσεις που ζητανε τις εταιρείες. Για μονιμους (permanent) και συμβασιουχους (contractor – ειναι αυτο που στην Ελλαδα λέγεται freelancer).
Δεν θεωρειται το ενα καλυτερο απο το άλλο. Υπαρχουν πολλοι επαγγελματίες που θελουν να δουλευουν με συμβαση ορισμενου χρόνου για ενα εργο (project). Οι συμβασεις ειναι συνηθως 3 ή 6 μηνών, αλλά μπορει να εχουν και μεγαλυτερη διαρκεια. Πολλες φορές οι συμβάσεις ανανεωνονται για άλλους 3 ή 6 μήνες με την ιδια εταιρεια για το ίδιο ή άλλο εργο. Υπαρχουν συμβασιουχοι που δουλευουν πολλα χρονια με την ιδια εταιρεια, συνηθως όμως μετα απο 3-4 χρονια, οι εταιρειες προσφερουν μονιμη θεση στον συμβασιουχο ο οποιος πολλές φορες δεν την δεχεται και συνεχιζει να δουλευει με συμβαση.
Οι συμβασιουχοι πληρωνονται με το εργο και για τις ημερες που εργαζονται, και δεν εχουν κανενα άλλο πλεονεκτημα (π.χ. συνταξη, bonus κλπ) Και γι’αυτο ο μισθος των συμβασιουχων ειναι μεγαλυτερος απο των μονιμων, αλλά πρεπει ο συμβασιουχος να πληρωσει τον φόρο, συνταξη (κάτι σαν τα ενσημα στο ΙΚΑ), διακοπες κλπ.
Οι εταιρείες που ψάχνουν για προσωπικό απευθύνονται στις εταιρείες ευρέσεως εργασίας (agencies) και αυτές οι agencies βγάζουν αγγελείες για την θέση.
Τα βιογραφικα πανε στην agency, αυτες κανουν μια πρωτη εκκαθαριση απο τα βιογραφικα που παιρνουν, μετά εποικοινωνουν και μιλανε με τον υποψηφιο, ο οποιος μπορει να χρειαστεί να παει από την agency για να σας εξηγησουν τις λεπτομερειες της θεσης και να γνωριστουνε.
Εκει μπορειτε να ζητησετε τι περιπου μισθο δινει η εταιρεια για την θεση. Το δυσκολο είναι αν σας ρωτησουν τι μισθο ζητάτε, και γι’αυτό εκει πρεπει να εχετε καποια εμπειρεια της αγορας της Ιρλανδιας.
Αν δεν γνωριζετε τίποτα για την αγορά, η καλυτερη στρατηγικη είναι να απαντήσετε στην ερωτηση με ερωτηση. Ρωτατε εσεις τι μισθο δινει η εταιρεια γι’αυτή την θεση. Η agency πρεπει να ξερει – χοντρά-χοντρά. Εχετε υπόψιν σας, ο μισθος θεωρειται μικτα σε ετησια βάση και οχι μηνιαια οπως ειναι στην Ελλάδα.
Σημειωση: Οι contractors, απο την στιγμη που δεχονται την θεση, ενα 30 με 40% τους μισθου τους πάει σε κρατήσεις (Βασικά ειναι πιο πολυπλοκο το θεμα αυτο)
Αν όλα πανε ολα καλά, οι agencies στελνουν το βιογραφικο (ή βιογραφικά αν εχουν παρει πολλα καλά βιογραφικά για την ιδια θεση) στο γραφειο προσωπικου της εταιρειας που ψαχνει για ατομα θα καλυψει την θεση που ζητανε.
Η εταιρεια αυτη (αυτη που ψαχνει ατομα για την θεση), κανει δευτερη εκκαθαριση των βιογραφικων που εχει παρει απο την agency και εάν ενδιαφέρεται, ενημερωνουν την agency ή οποια ερχεται σε επαφή μαζι σας και κανονιζει το πρωτο ραντεβου με την εταιρεια. Στην ουσία, ο υποψηφιος μιλάει μονο με την agency και η agency με την εταιρεια. Πολυ σπανια μιλας απ’ευθειας με την εταιρεια που ψαχνει για προσωπικό.
Στην πρωτη συνεντευξη μπορει να σας ζητησουν να κανετε ένα τεστ που τις περισσοτερες φορές είναι aptitude test και πολύ σπανια τεστ πανω στο συγκεκριμενο τομέα της αγγελείας. Μετα την πρωτη συνεντευξη με τη εταιρεια, η agency επικοινωνει μαζι σας, και σας ανακοινωνει τα αποτελεσμα της συνεντευξης. Αυτο ομως ειναι θεωρητικό, γιατι αν η εταιρεια μετα απο την συνεντευξη δεν ενδιαφερεται πιά, η agency ουτε καν επικοινωνει μαζι σου. Ετσι, αν δεν εχετε ακουσει τιποτα για 2-3 μέρες μετά απο την συνεντευξη, παει να πει οτι η εταιρεια δεν ενδιαφερεται. Μπορειτε να μιλησατε με την agency και να ρωτησετε γιατι η εταιρεια δεν ενδιαφερεται, πιο πολυ για ξερετε, αλλά πολλες φορές – ίσως και τις περισσοτερες – οι agencies δεν ξερουν.
Πολλες φορες υπαρχει και τριτο βήμα. Αν η εταιρεια βρισκει ενδιαφερουσα την πρωτη συνεντευξη, το λεει στην agency οπου σε ενημερωνει (η agency) και κλεινει δευτερο ραντεβου με την εταιρεια οποτε εκει βλεπετε καποιο μεγαλυτερο στέλεχος της εταιρειας.
Και εαν ολα πανε καλά, σας παιρνει τηλεφωνο η agency και σας ενημερωνει οτι η εταιρεια σας κανει προσφορά για την θεση που ενδιαφερεται με αλβα-βήτα όρους (στην ουσία τα εχετε συζητησει ολα αυτα, αλλά οι οροι αυτοι γινονται γνωστοι για νομικους λογους και πρεπει να υπογραψετε οτι τους δεχεσαι) Σου επιτρεπουν μαλιστα λιγες μέρες (καμια βδομαδα) να το σκεφτεις και να τους απαντησεις, και οχι οπως ειναι στην Ελλάδα που πρεπει να απαντησετε σχεδον αμέσως.
Αν δεν εχετε δουλεψει στο εξωτερικό (γενικά ) ολα αυτά ακουγονται σαν επιστημονική φαντασία για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν ειναι ομως επιστημονικη φαντασία, ετσι κινειται η αγορά εδω και στην Αγγλια.
Τις αγγελίεις τις βρισκετε σε διαφορα websites που αναρτουν οι agencies. Κοιτατε την αγγελια, και αν σας ενδιαφερει, στέλνετε ενα email μαζι με το βιογραφικο (σε word όχι σε pdf) και …. περιμενετε. Αν δεν ενδιαφερονται, δεν σου τηλεφωνουν. Γι’αυτο στέλνετε οσα περισσοτερα βιογραφικα μπορειτε, για πολλες θεσεις, χωρις να περιμενεις απαντηση απο τις agencies. Αν ενδιαφερονται θα σας ειδοποιησουν, με email ή με τηλεφωνο ή και τα δυό μαζι
Για πληροφορίες όσον αφορά δουλειά μπορείτε να κοιτάξετε στα websites
www.fas.ie Το FAS ειναι μια κρατική εταιρεια (σαν το ΟΑΕΔ) και μεταξυ ολων των άλλων που κανει, εχει και αγγελίες για, σχεδον, ολα τα επαγγελματα
www.dublincityjobs.ie
www.jobs.ie
www.irishjobs.ie
http://www.recruitireland.ie/
http://www.monster.ie/
http://www.computerjobs.ie/
www.hireland.ie
www.simplyhired.ie
www.bestjobs.ie
www.fas.ie
http://www.dole.ie/
www.irishrecruitment.ie
www.publicjobs.ie
www.myjob.ie
ie.jobrapido.com
όπως επίσης κα στο Linkedin
καλό website για δουλειές στα Ελληνικά
www.jobrapido.ie
www.eurojobs.com
www.toplanguagejobs.com
www.grecruitment.com
ec.europa.eu/eures
www.toplanguagejobs.ie/search/languages-30
και ορισμένες agencies
www.cpl.ie
www.hays.ie
www.morganmckinley.ie