Σύμβαση εργασίας (Contract)

Για να δουλέψεις σε μία εταιρεία, κρατική ή ιδιωτική, πρέπει αν είσαι μόνιμος (permanent) ή να έχεις σύμβαση εργασίας (contract). Πληροφορίες για τους μόνιμους υπάλληλους έχει εδώ

filling employment offer documentΗ σύμβαση εργασίας (contract) και οι συμβασιούχοι (contractors) είναι πολύ συνηθισμένος τρόπος εργασίας στην Ιρλανδία. Έχουν συμβόλαιο ορισμένου χρόνου, συνήθως 3 ή 6 μηνών. Τα συμβόλαια 3 μηνών είναι -συνήθως, όχι πάντα- για να δεί ο εργοδότης πόσο καλός είναι ο συμβασιούχος στην δουλεία του, τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του, και του ανανεώνει το συμβόλαιο για 6 ή 12 μήνες.

Ο συμβασιούχος θεωρείται ειδικός στο τομέα του, και ο εργοδότης του απαιτεί να παρουσιάσει δουλειά από την πρώτη μέρα, δηλαδή δεν έχει τον καιρό να μάθει πως δουλεύει η εταιρεία. Ο προιστάμενός του, του δίνει μια δουλειά να κάνει από την πρώτη μέρα. (ενώ ο μόνιμος έχει 3-4 μέρες να μάθει τις διαδικασίες και στην αρχή κάνει εύκολες δουλειές για να καταλάβει το σύστημα) .

Ο συμβασιούχος πληρώνεται μόνο τις ημέρες που δουλεύει, μόνο τις ημέρες που πάει στο γραφείο.  Δεν πληρώνεται εάν αρρωστήσει, δεν πληρώνεται στις διακοπές του, δεν πληρώνεται εάν χρειαστεί να λείψει για οποιοδήποτε λόγο.  ‘Αρα πληρώνεται για 365 – 104 (ΣαββατοΚυριακα) – 10 (Αργίες Ιρλανδίας) = 251 μέρες, maximum. Αν αφαιρέσει και την άδεια, (20-25 μέρες) τότε θα πληρωθεί περίπου για 225 – 230 μέρες .

Τα συμβόλαια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Τα συμβόλαια που πληρώνονται με την ημέρα, μεροκάματο όπως λέμε, daily rate contract. Και τα συμβόλαια που έχουν καθορισμένο ετήσιο μισθό, fixed term contract.

Ο υπολογισμός του μηνιαίου μισθού για daily rate contracts είναι εύκολος. Το daily rate x ημέρες που δούλεψες. Ο μηνιαίος μισθός δεν είναι ποτέ ο ίδιος γιατί σπάνια δουλεύεις τον ίδιο αριθμό ημερών ανά μήνα, και έτσι δεν ξέρεις ακριβώς τον ετήσιο μισθό σου.
Παράδειγμα: Αν το daily rate είναι 150 ευρω, τότε ο ετήσιος μισθός είναι γύρω στα 150 x 230 = 34.500 ευρώ και πληρώνεςι φόρο πάνω σε αυτό το ποσό. Στην περίπτωση αρρωστήσεις, τότε θα πάρεις μικρότερο μισθό γιατι δεν υπάρχουν αναρρωτικές άδειες, πληρώνεσαι μόνο τις ημέρες που εργάζεσαι.

Η διαφορά του fixed term contract με του daily rate contract είναι ότι στο fixed term contract ξέρεις το ετήσιο μισθό σου, και η εταίρεια έχει ήδη υπολογίσει τις μέρες που θα δουλέψεις, δηλαδή έχει υπολογίσει τις αργίες και την άδεια, και διαιρείς τον ετήσιο μισθό με τις ημέρες που θα δουλέψεις για να βρείς το “μεροκάματο”, το daily rate. Και πάλι, ο μηνιαίος μισθός δεν είναι ο ίδιος κάθε μήνα, αλλά το σύνολο των 12 μισθών θα βγάζει το fixed term.
Παράδειγμα: Αν το fixed rate contract είναι 40.000 ευρώ, τότε η εταιρεία έχει υπολογίσει την άδεια (20 μέρες, που είναι ο μικρότερος αριθμός ημερών με τον νόμο) και τις αργίες (10-12 ημέρες) , άρα υπολογίζει ότι θα δουλέψεις 365 – 104 (Σαββατοκύριακα) – 10 αργίες – 20 (άδεια) = 231 ημέρες. Αρα. το “μεροκάματο” θα είναι 40.000 / 231 =  173,16 ευρώ την ημέρα. Καί πάλι, εάν αρρωστήσεις ή πάρεις περισσότερες μέρες άδεια, τότε πληρώνεσαι λιγότερο.

 Πως πληρώνοται οι συμβασιούχοι

PayΗ εταιρεία στην οποία δουλεύει ο συμβασιούχος, δεν πληρώνει κατ’ευθείαν τον συμβασιούχο, όπως γίνεται με τους μόνιμους υπάλληλους. Η εταιρεία  (στην οποία εργάζεται ο συμβασιούχος)  πληρώνει μην άλλη εταιρεία (στην οποία ανήκει ο συμβασιούχος) και της δίνει τιμολόγιο.

Πιό απλά: Ας πούμε οτι ο συμβασιούχος εργάζεται σε μία ασφαλιστική εταιρεία. Ο συμβασιούχος δεν ανήκει στο προσωπικό της ασφαλιστικής. Παρέχει υπηρεσίες στην ασφαλιστική, και μόνο. Ο συμβασιούχος ανήκει σε κάποια άλλη εταιρεία, ας πούμε ότι λέγεται MyCompany, και η ασφαλιστική χρεώνει την MyCompany και παίρνει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από αυτήν. Με την σειρά της, η MyCompany πληρώνει τον συμβασιούχο (αφού ο συμβασιούχος ανήκει στην MyCompany)

Ομως. Επειδή ο συμβασιούχος δουλεύει για τον εαυτό του, και όχι για άλλη εταιρεία. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος που να μπορεί η ασφαλιστική να πληρώνει την εταιρεία (αυτή την MyCompany που λέγαμε) και αυτή να πληρώνει τον συμβασιούχο. Για να γίνει αυτό, ο συμβασιούχος ανοίγει μία κανονική εταιρεία, που λέγεται MyCompany, την δηλώνει στην εφορία, ανοίγει βιβλία και παίρνει ΑΦΜ της εταιρείας. Ο μόνος υπάλληλος της εταιρείας MyCompany είναι ο συμβασιούχος, και έτσι η MyCompany κόβει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών με το ΑΦΜ της εταιρείας και η ασφαλιστική πληρώνει την MyCompany, δηλαδή, τον συμβασιούχο. Ελεύθερος επαγγελματίας με άλλα λόγια.

Ο συμβασιούχος (η εταιρεία του δηλαδή, η MyCompany) θα πρέπει να αποδίδει ΦΠΑ κάθε 3 μήνες, και να κάνει δήλωση μιά φορά τον χρόνο. Κάθε Οκτώβριο συγκεκριμένα. Και όπως είναι ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να δηλώνει στα έξοδα, οτιδήποτε έχει σχέση με την δουλειά του, laptop π.χ.

Το κακό με αυτή την ιστορία είναι ότι επειδή ο συμβασιούχος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, δεν μπορεί να πάρει τα επιδόματα της κοινωνικής πρόνοιας επειδή αυτά τα επιδόμετα δίνονται στους υπαλλήλους που μείνανε χωρίς δουλειά. Ο συμβασιούχος, δεν είναι υπάλληλος, και δεν μπορεί να πάρει το επίδομα ανεργίας αν μείνει χωρίς δουλειά, όπως γίνεται ας πούμε όταν τελειώσει το συμβόλαιο και ψάχνει για άλλο. Εκεί πρέπει να ζήσει χωρίς το επίδομα ανεργίας.

Umbrella-Companies[1]Εάν όμως ο συμβασιούχος θέλει να παίρνει τα επιδόματα την κοινωνικής πρόνοιας, πρέπει να γίνει υπάλληλος κάποιας εταιρείας. Υπάρχουν λοιπόν εταιρείες, λογιστικές κατά το πλείστον, που δημιουργούν μία “φανταστική” εταιρεία που λέγονται umbrella company και  προσλαβάνουν τον συμβασιούχο. Ετσι, ο συμβασιούχος είναι υπάλληλος αυτης της “φανταστικής” εταιρείας, και αυτή κόβει τιμολόγιο στην ασφαλιστική. Και αυτή η umbrella company, μια βδομάδα αργότερα, πληρώνει τον συμβασιούχο.
Σαν παράδειγμα: Ο συμβασιούχος εργάζεται για μία ασφαλιστική εταιρεία. Για να μην χάσει τα επιδόματα της κοινωνικής πρόνοιας, πρέπει να γίνει υπάλληλος κάποιας εταιρείας. Βρίσκει λοιπόν μία umbrella company που τον προσλαμβάνει – με το αζημίωτο βέβαια, περίπου 100 ευρώ τον μήνα- και έτσι φαίνεται υπάλληλος. Δεν χρειαζεται να ανοίξει βιβλία (αφού είναι υπάλληλος της umbrella company) αλλά δεν μπορεί να περνάει έξοδα στην φορολογική του δήλωση

Ορισμένες τέτοιες εταιρίες που έχουν δημιουργήσει umbrella companies είναι η www.iconaccounting.ie,  www.fenero.ie και άλλες

Last update : January 2017
Copyright by greekinireland0 
Advertisement