Στην Ιρλανδία οι υπάλληλοι πρέπει να δουλεύουν -το πολύ- 40 ώρες την βδομάδα. Περισσότερες απο 40 ώρες θεωρούνται υπερωρία και πληρώνονται επιπλέον. Σε πολλές όμως εταιρείες (κυρίως στις πιο μεγάλες) οι υπάλληλοι δουλεύουν 7 με 7:30 ώρες την ημέρα. Πρέπει επίσης οι υπάλληλοι να σταματάνε τουλάχιστον μισή ώρα για φαγητό, που δεν υπολογίζεται στην ώρα εργασίας. Συνήθως οι υπάλληλοι σταματάνε μία ώρα για φαγητό, απο 1μμ έως 2μμ. Σ’αυτή την ώρα μην περιμένετε να κάνετε κάποια δουλειά σας.
Μία τυπική μέρα είναι 9πμ – 5μμ σύν την ώρα για φαγητό, μπορεί λοιπόν να είναι 9πμ – 6μμ. Πολλές εταιρείες έχουν ελεύθερο ωράριο, (flexible time) δηλαδή μπορείς να πας στην εταιρεία ότι ώρα θές (συνήθως όχι αργότερα απο τις 10πμ) και να φύγεις 8 ώρες αργότερα
Οι υπάλληλοι μπορούν να πάρουν 20 μέρες άδεια, και υπάρχουν 10 αργίες. Αν μία αργία πέσει μέσα στην βδομάδα, μεταφέρεται στην επόμενη Δευτέρα, (εκτός απο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) Το ίδιο γίνεται με τις αργίες που πέφτουν σε Σαββατοκύριακο. Μταφέρονται για την επόμενη Δευτέρα. Ετσι δεν χάνεται καμμία αργία.
Για παράδειγμα, η Πρωτομαγιά γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Μαϊου, άσχετα τι μέρα πέφτει η πρώτη Μαϊου. Αν τα Χριστούγεννα πέσουν σε Σαββατοκύριακο, η επόμενη Δευτέρα είναι αργία.
Ο μισθός είναι ετήσιος, και όχι μηνιαίος, δηλαδή, αν μιλάτε για μισθό, υπολογιζετε το μικτό ετήσιο μισθό και όχι τον μηνιαίο.
Για εργασία
Στην Ιρλανδία (και στην Ηνωμενο Βασίλειο) σχεδόν όλες οι δουλειές στον ιδιωτικό τομέα βρισκονται μεσω εταιρειες ευρεσεως εργασίας (agencies).
Ειναι βασικο να ξερετε οτι υπαρχουν 2 ειδων θεσεις που ζητανε τις εταιρείες. Για μονιμους (permanent) και συμβασιουχους (contractor – ειναι αυτο που στην Ελλαδα λέγεται freelancer).
Δεν θεωρειται το ενα καλυτερο απο το άλλο. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που θέλουν να δουλεύουν με σύμβαση ορισμενου χρόνου για ενα έργο (project). Οι συμβάσεις είναι συνηθως 3 ή 6 μηνών, αλλά μπορεί να έχουν και μεγαλυτερη διάρκεια. Πολλες φορές οι συμβάσεις ανανεώνονται για άλλους 3 ή 6 μήνες με την ίδια εταιρεία για το ίδιο ή άλλο εργο. Υπάρχουν συμβασιούχοι που δουλεύουν πολλά χρονια με την ιδια εταιρεια, συνηθως όμως μετα απο 3-4 χρονια, οι εταιρειες προσφερουν μονιμη θεση στον συμβασιουχο ο οποιος πολλές φορες δεν την δεχεται και συνεχιζει να δουλευει με συμβαση.
Οι συμβασιούχοι πληρώνονται με το έργο και για τις ημέρες που εργάζονται, και δεν έχουν κανένα άλλο πλεονέκτημα (π.χ. ένσημα για σύνταξη, bonus κλπ) Και γι’αυτό ο μισθός των συμβασιούχων είναι μεγαλύτερος απο των μονίμων, αλλά πρέπει ο συμβασιούχος να πληρώσει τον φόρο, σύνταξη (κάτι σαν τα ένσημα στο ΙΚΑ), διακοπές κλπ.
Οι εταιρείες που ψάχνουν για προσωπικό απευθύνονται στις εταιρείες ευρέσεως εργασίας (agencies) και αυτές οι agencies βγάζουν αγγελείες για την θέση.
Τα βιογραφικά πάνε στην agency, αυτές κάνουν μια πρώτη εκκαθάριση απο τα βιογραφικά που παίρνουν, μετά επικοινωνούν και μιλάνε με τον υποψήφιο, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί να πάει από την agency για να σας εξηγήσουν τις λεπτομέρειες της θέσης και να γνωριστούνε.
Εκεί μπορείτε να ζητήσετε τι περίπου μισθό δίνει η εταιρεία για την θέση. Το δύσκολο είναι αν σας ρωτήσουν τι μισθό ζητάτε, και γι’αυτό εκεί πρέπει να έχετε κάποια εμπειρεία της αγοράς της Ιρλανδίας.
Αν δεν γνωριζετε τίποτα για την αγορά, η καλυτερη στρατηγικη είναι να απαντήσετε στην ερωτηση με ερωτηση. Ρωτατε εσεις τι μισθο δινει η εταιρεια γι’αυτή την θεση. Η agency πρεπει να ξερει – χοντρά-χοντρά. Εχετε υπόψιν σας, ο μισθος θεωρειται μικτα σε ετησια βάση και οχι μηνιαια οπως ειναι στην Ελλάδα.
Σημείωση: Οι contractors, από την στιγμή που δέχονται την θέση, ένα 30 με 40% τους μισθού τους πάει σε κρατήσεις (Βασικά ειναι πιο πολύπλοκο το θεμα αυτο)
Αν όλα πανε ολα καλά, οι agencies στελνουν το βιογραφικο (ή βιογραφικά αν εχουν παρει πολλα καλά βιογραφικά για την ιδια θεση) στο γραφειο προσωπικου της εταιρειας που ψαχνει για ατομα θα καλυψει την θεση που ζητανε.
Η εταιρεια αυτη (αυτη που ψαχνει ατομα για την θεση), κανει δευτερη εκκαθαριση των βιογραφικων που εχει παρει απο την agency και εάν ενδιαφέρεται, ενημερωνουν την agency ή οποια ερχεται σε επαφή μαζι σας και κανονιζει την πρώτη συνέντευξη με την εταιρεία. Στην ουσία, ο υποψηφιος μιλάει μονο με την agency και η agency με την εταιρεια. Πολυ σπανια μιλας απ’ευθειας με την εταιρεια που ψάχνει για προσωπικό.
Στην πρώτη συνεντευξη μπορει να σας ζητήσουν να κανετε ένα τεστ που τις περισσοτερες φορές είναι aptitude test ή τεστ πανω στο συγκεκριμένο τομέα της αγγελείας. Μετά την πρώτη συνέντευξη με τη εταιρεία, η agency επικοινωνεί μαζί σας, και σας ανακοινώνει τα αποτελέσμα της συνέντευξης. Αυτό όμως ειναι θεωρητικό, γιατί αν η εταιρεία μετά από την συνέντευξη δεν ενδιαφέρεται πιά, η agency ούτε καν επικοινωνεί μαζι σου. Ετσι, αν δεν έχετε ακουσει τίποτα για 2-3 μέρες μετά απο την συνεντευξη, τις περισσότερες φορές πάει να πει οτι η εταιρεια δεν ενδιαφέρεται. Μπορειτε να μιλησατε με την agency και να ρωτήσετε γιατι η εταιρεια δεν ενδιαφέρεται, πιο πολυ για να ξέρετε, αλλά πολλες φορές – ίσως και τις περισσοτερες – οι agencies δεν ξέρουν.
Πολλες φορες υπαρχει και τριτο βήμα. Αν η εταιρεια βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρώτη συνεντευξη, το λέει στην agency οπου σε ενημερώνει (η agency) και κλεινει δευτερη συνέντευξη με την εταιρεια ,οποτε εκει βλεπετε καποιο μεγαλύτερο στέλεχος της εταιρειας.
Και εαν ολα πανε καλά, σας παιρνει τηλεφωνο η agency και σας ενημερώνει οτι η εταιρεια σας κανει προσφορά για την θεση που ενδιαφερεται με αλβα-βήτα όρους (στην ουσία τα εχετε συζητήσει ολα αυτά, αλλά οι όροι αυτοί γινονται γνωστοι για νομικους λογους και πρεπει να υπογραψετε οτι τους δεχεσαι) Σου επιτρέπουν μάλιστα μιά-δυό μέρες να το σκεφτείς και να τους απαντήσεις, και όχι όπως είναι στην Ελλάδα που πρέπει να απαντήσετε σχεδόν αμέσως.
Αν δεν έχετε δουλέψει στο εξωτερικό (γενικά ) όλα αυτά ακουγονται σαν επιστημονική φαντασία για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν ειναι ομως επιστημονικη φαντασία, ετσι κινειται η αγορά εδω και στην Αγγλια.
Τις αγγελείες τις βρισκετε σε διαφορα websites που αναρτουν οι agencies. Κοιτατε την αγγελια, και αν σας ενδιαφερει, στέλνετε ενα email μαζι με το βιογραφικο (σε word όχι σε pdf) και …. περιμενετε. Αν δεν ενδιαφερονται, δεν σου τηλεφωνουν. Γι’αυτο στέλνετε όσα περισσότερα βιογραφικά μπορείτε, για πολλες θεσεις, χωρίς να περιμένεις απάντηση από τις agencies. Αν ενδιαφέρονται θα σας ειδοποιήσουν, με email ή με τηλέφωνο ή και τα δυό μαζι
Για πληροφορίες όσον αφορά δουλειά μπορείτε να κοιτάξετε στα websites
www.fas.ie Το FAS ειναι μια κρατική εταιρεια (σαν το ΟΑΕΔ) και μεταξυ ολων των άλλων που κανει, εχει και αγγελίες για, σχεδον, ολα τα επαγγελματα
www.dublincityjobs.ie
www.jobs.ie
www.irishjobs.ie
www.recruitireland.ie/
www.monster.ie
www.computerjobs.ie
www.hireland.ie
www.simplyhired.ie
www.bestjobs.ie
www.fas.ie
http://www.dole.ie/
www.irishrecruitment.ie
www.publicjobs.ie
www.myjob.ie
όπως επίσης κα στο Linkedin
καλό website για δουλειές στα Ελληνικά
www.jobrapido.ie
www.eurojobs.com
www.toplanguagejobs.com
www.grecruitment.com
ec.europa.eu/eures
www.toplanguagejobs.ie/search/languages-30
και ορισμένες agencies
www.cpl.ie
www.hays.ie
www.morganmckinley.ie